Basale B’s

“In order to really enjoy a dog, one doesn’t merely try to train him to be semi-human. The point is to open oneself to the possibility of becoming partly a dog”

-Edward Hoagland

 • Liefde, respect en vertrouwen is het fundament van de hond-baas relatie. Opgroeien van pup naar een stabiele fijne allround metgezel en lid van het gezin is een proces; opvoeden, trainen, geduld en plezier. Onze persoonlijke ervaring hebben we samengevat onder Basale B’s.

  waterwerkrustBinding
  De basis van een sterke binding met jou en onderling respect is essentieel gezien de karaktertrekken van zelfstandigheid, onafhankelijkheid en intelligentie. Binding ontstaat niet vanzelf. Het is werken aan de relatie; duidelijk en consequent communiceren, leiding geven, veiligheid bieden, wederzijds respect vormgeven. En altijd met geduld en een glimlach.

  Begrenzing
  De Hovawart is een “erfbewaker” en in die taak mag hij rustig “groeien”. Niet direct de hele tuin als de zijne bewaken, maar langzaam opbouwen. Ook een te groot terrein, kan “te veel” zijn. Begrenzen ook in de zelfstandigheid; liever samen dan alleen de taak vervullen. En natuurlijk grenzen aangeven in de opvoeding; duidelijkheid geeft een blijde hond; “Ik weet waar ik aan toe ben.”

  IMG_2593 (2)Balans
  Werken aan lichamelijke balans is goed voor de spierkracht, -energie en flexibiliteit. Er is meer dan rechtuit en voorwaarts bewegen! Een goede lichamelijke balans draagt bij aan een betere mentale balans en concentratie. Het zelfvertrouwen en zeker voelen groeien bij een ontwikkelde lichaamsbalans en –bewustzijn. Dus “balanceren op een bal, wiebelkussen, balansbord of grondwerk…”

  Berusting
  Prikkels negeren. Er niets mee hoeven doen. Tja, dat is oefenen…. De wereld staat namelijk overal “aan”. Of het spelende kinderen, rennende konijnen, andere honden, wapperende tassen, of andere spelende honden zijn. “Ik hoef er niets mee…en ik laat het, ik sluit me af.”

 • Beheersing
  Een konijn, je absolute favoriete dummy, je nummer 1 speeltje… Toch leren je te beheersen en uiteindelijk te kunnen kiezen voor de baas of te wachten tot “ik wel mag”…

  Breinwerk
  Onmisbaar om de hond uitgedaagd te houden en actief het koppie te gebruiken. Het houdt ‘m jong en geconcentreerd voor langere tijd. Samen leuke klusjes doen. Zoekspelletjes, post halen, schoenen in de kast zetten, de was helpen ophangen, troep opruimen in een grote kist. Of naar een totaal nieuw gebied gaan, vol nieuwe geuren. Samen op avontuur. De hond vind het heerlijk. “Rennen kan ik uren, maar hiervan wordt ik echt moe zeg…”

  Bevlogenheid
  De Hovawart is leergierig en intelligent. De een heeft een superspeurneus, de ander is een atletische sporter of een echte waterrat. Zoek een uitdaging die bij jouw Hovawart hoort en vooral ook past bij jou! Je doet het immers samen. Wat is de bevlogenheid van je hond? “Als ik met Conny Hoopers doe, is het een samenspel; en ik doe het geheel op mijn manier…secuur, niet perse snel, en dat weet Conny, we vergeten alles en komen opgeladen thuis..”

  Basis …voor gezond en wel
  Onze eigen gezondheid is gebaat bij goede voeding en beweging als nummer 1 en 2. Zingeving en waardevolle uitdaging in ons werk en leven zijn daarnaast essentieel voor ons welbevinden. “Hoe beweeg je door het leven en wat geeft en is je voeding”. Niet te veel (negatieve) stress! Kortom, een goede balans in “Belasting” versus “Belastbaarheid.”

  Voor onze hond is dat niet anders. Gezonde voeding, heerlijke, afwisselende beweging en frisse lucht. Maar ook uitgedaagd zijn en vermijden van negatieve stress; binnen- of buitenshuis. Balans is het afwisselen van belasting en actie met broodnodige rust. En dat is echte rust. De wereld waarin wij leven staat altijd “aan” of “stand-by”. Buiten en binnen. Zorg dat je Hovawart een plek heeft waar die wereld even “uit” staat en hij zonder waakzaam te (hoeven) zijn, diepe rust en herstel kan ervaren.

  Ook lichaamsvreemde stoffen zoals medicijnen en vaccinaties zijn belastend voor ieder lichaam. Wees daar – als het even kan – zuinig mee. Qua voeding ben ik een groot voorstander van vers rauw vlees.

  Meer weten?
  “Voer voor carnivoren” – pdf door Tannetje Koning
  “Zin en onzin van vaccineren” – pdf door Tannetje Koning