Meer over de Hovawart

 • Karakter

  De Hovawart is een werklustige, intelligente hond. Hij is leergierig, maar onafhankelijk. Hij is in grote mate zelfstandig. Hij kan wel eens opdringerig zijn en dwingend als het om het verkrijgen van aandacht gaat. De Hovawart heeft een baas nodig die hem duidelijk leiding kan geven. Hij is zeer aanhankelijk ten opzichte van zijn baas en diens gezin. Hij moet echt een plekje binnen dat gezin kunnen verwerven om zich te kunnen ontwikkelen tot een mooie evenwichtige volwassen hond.
  Het best komt hij tot zijn recht bij een baas die een erf heeft dat door hem bewaakt mag worden. Hoewel in de meeste rasbeschrijvingen staat dat de Hovawart geen jachtpassie heeft, zijn er toch wel degelijk honden van dit ras die graag achter wild aanjakkeren. Hij beleeft veel plezier aan hardlopen en sprintjes trekken. Als een dier voor hem op de vlucht slaat kan dit zijn prooidrift  aanwakkeren. Over het algemeen is deze passie overigens goed in te dammen als het contact met de baas sterk genoeg is. Hij heeft een uitstekende neus en kan een uitblinker zijn met speurwerk.

  Met andere honden en dieren

  De Hovawart heeft, zeker in zijn jonge jaren, de neiging om soms wat te ruw en heftig te spelen met andere honden. Dit wordt niet altijd gewaardeerd door het speelkameraadje (en diens eigenaar). Het is zaak om hier als Hovawarteigenaar alert op te zijn. Als je bemerkt dat je hond teveel opgaat in zijn spel en daarbij over een andere hond heen walst, kun je hem even een ‘time out’ geven tot hij weer wat tot rust gekomen is. Zorg dat hij veel in contact komt en goede ervaringen heeft met andere (opgroeiende) honden; sociale omgangsvormen moet je tenslotte ook leren.
  Met andere huisdieren of (klein)vee kan de Hovawart prima leren samenleven, mits men hem hiermee goed socialiseert. In vroegere tijden moest hij de kippen van de boer immers ook met rust kunnen laten.

 • Opvoeding

  De Hovawart is pas laat volwassen. De reu is pas rond zijn vijfde levensjaar ‘af’, de teef ongeveer een jaar eerder. Hij blijft lang speels en enthousiast. Het kost je zeker drie jaar om een Hovawart op te voeden en te trainen door zijn “fases” van ontwikkeling (puberteit en fase rond 2-2,5 jaar).
  De Hovawart stamt af van honden die in grote zelfstandigheid hun taken volbrachten. Het is dus niet zo vreemd dat ook de moderne Hovawart nog steeds een onafhankelijke hond is die graag handelend optreedt. Een Hovawart zal niet passief wachten op een opdracht, maar zelf reageren op prikkels uit zijn omgeving. Prikkels leren negeren is dan ook een belangrijk aspect in de opvoeding.
  Bij een hond die een dergelijk grote mate van zelfstandigheid aan de dag legt is het extra belangrijk om vanaf het begin af aan veel aandacht te besteden aan het opbouwen van een goed contact tussen baas en hond.
  Een hond die bij de uitvoering van zijn oorspronkelijke taken op zichzelf was aangewezen, moest kunnen vertrouwen op zijn eigen daadkracht en inschattingsvermogen. Eigenzinnigheid en onafhankelijkheid waren dus aanvankelijk begeerlijke eigenschappen, die bij een gezelschapshond echter vaak veel minder positief beoordeeld worden. Nee, een Hovawart zal zijn baas niet blindelings gehoorzamen. Hij zal iedere cue of commando eens rustig in overweging nemen en op wenselijkheid en haalbaarheid toetsen. Wij zeggen vaak: “bij de Hovawart moet je echt even een paar seconden wachten, die denkt er even over na”. Niet iedere baas kan het geduld opbrengen om met deze eigengereidheid om te gaan. Een flinke portie humor kan soelaas bieden en ook helpt het als u zichzelf niet al te serieus neemt.

  Training

  Het vergt heel wat inventiviteit van de Hovawartbaas om de basisregels van de gehoorzaamheid bij te brengen aan de Hovawart. Geduld, liefde en inzicht in hondengedrag zijn daarbij de sleutel tot succes. Het volgen van een cursus is daarbij zeer zeker aan te raden, maar wel is het van belang dat men op de vereniging waar u traint rekening houdt met rasgebonden verschillen. Een cursus waar uw Hovawart eindeloos dezelfde oefeningen moet herhalen is dodelijk voor zijn werklust. Hij heeft een korte spanningsboog en hij verveelt zich snel als er te veel herhaling in de training zit. Korte sessies die voor hem onvoorspelbaar houden hem alert en bij de les. Het zal daarom meer moeite kosten om een Hovawart tot gehoorzaamheid op te voeden dan een wat meer dociel ras als de Duitse Herdershond. Heel duidelijk en consequent zijn in het stellen van regels is voor dit ras onontbeerlijk. Te hard aanpakken en straffen werkt overigens averechts bij de Hovawart. Als je hem probeert te onderdrukken, zal hij zijn respect voor je verliezen en niets meer voor je willen doen.

  Voor de uitgewerkte ras standaard: kijk op www.hovawartclub.nl onder ras informatie.